Longitud: E16°26´9 | Latitud: N56°58´0

 

En lyckad bärgning

Med "hemmagjord" flytkraft, båtkraft och mycket handkraft kom hon upp efter en vecka på botten.

Efter dramat på Höstrusket, då vår 606:a gick till botten, var vi lättade att killarna kom välbehållna hem. Båten var inte viktig i det skedet!

Vartefter dagarna gick blev det dock mer och mer angeläget att få upp båten. Försök att hitta henne påbörjades men vind och sjö gjorde uppgiften tämligen omöjlig.

Efter exakt en vecka "dök" vår hjälte, Bosse Jonsson upp. Han tog på sig dykardräkten och lyckades hitta båten på 14 meters djup. Innerslangar till bildäck kopplades ihop och fästes i båten. De fylldes med luft men hon låg kvar. Vi ville göra ett försök att köra henne loss och efter några drag kändes som om vi kunde hala hem någon meter i linan. Det gav oss förhoppningar och styrka att fortsätta. Då kom rodret uppflytande. Det som jag, Helen, alltid trott skulle sjunka om jag tappade det! Vi hade alltså fått loss henne från botten.Med ömsom backning och driv framåt för att snabbt få hem slacket lyckades vi med mycket handkraft få upp henne meter för meter. Tårarna var inte långt borta när masttoppen bröt vattenytan och det gula skrovet började bli synligt. Vi lyckades inte få henne att flyta utan tvingades bogsera hem henne med bara fören ovanför ytan. Lyckligtvis höll ringen!!

Väl iland fanns Weines dragmaskin som hjälpte till att få upp henne över ytan och länspump som fick henne torr. Då stod det dock klart att det fanns fler skador än rodret, bl.a. hade innermodulen spruckit under däck. Det var dock en värdslig sak. Hon var ju hemma igen!!

Ett stort tack igen till Bosse som gjorde detta möjligt. Det hade dock inte gått utan Lars och Björn som lyckades få en ungefärlig position mitt i en svår räddningssituation, pappa Bosse som körde båt och Kjell som drog för "kung och fosterland" eller Marcus som hjälpte till i "Budet". Tack Weine som snabbt kom för att låna ut sin dragmaskin och Fredrik som fixade länspumpen samt alla andra som hjälpte till på bryggan.

Nu står hon på land och torkar ut innan blir det en "make over" i vinter.

2009 ska hon vara i sjön igen!